+ Oldalsáv megnyitása

Villanyszerelés otthon

Alapszinten érdemes érteni kicsit a villanyszereléshez, mert egy izzócseréhez nem lehet villanyszerelőt hívni. A legfontosabb alapismeretekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy valóban veszélytelenül végezhessük el a kisebb beavatkozásokat. Tudnunk kell mindenek előtt a saját tudásunk korlátait, amit viszont lehet fejleszteni.
Az otthonunk munkálatait közül – ilyen több között a villanyszerelés is – egy bizonyos szintig mi magunk is eltudjuk végezni, betartva a biztonsági előírásokat. Ahhoz, hogy a villanyszerelés sikeres legyen szükséges egy jól kidolgozott terv, ami lépésről-lépesre végig vezet az adott munkafolyamaton. Természetesen a munka ellenőrzése elengedhetetlen egy szakember által, de a feladatok döntő többségét mi magunk is el tudjuk végezni.

Néhány gyakorlati tanács, amire érdemes odafigyelnünk a villanyszerelés elkezdése előtt, illetve a munkák során.

Villanyszerelés otthon

5 Tipp a villanyszereléshez

1. Előkészületek
Mint minden építkezést vagy felújítási munkát célszerű megfelelő módon előkészíteni és ez alól a villanyszerelés sem kivétel. Más előkészületek szükségesek egy már meglévő elektromos hálózat felújításakor, mint egy teljesen új építésű ház villamos hálózatának telepítésekor.
Gondoljuk végig, hogy pontosan milyen szerkezeti elemekkel fogunk dolgozni a villanyszerelés alatt. A falak, amelyben a vezetékeket, illetve a világítótesteket szeretnék felszerelni a villanyszerelés során az tégla, ytong vagy esetleg gipszkartonból készült. Vegyük sorra, hogy milyen elektromos eszközöket szeretnék használni az otthonunkban.
Van-e köztük olyan, ami nagyobb teljesítmény igényű? Árammal szeretnék-e fűteni, lesz-e klíma berendezésünk, használati meleg vizet elektromosan szeretnénk-e előállítani? Ezek mind fontos paraméterek lehetnek a villanyszerelés előkészületei és maga a szerelési munka alatt.

2. Földelés
A földelés az egyik legfontosabb biztonsági intézkedés, ami azontúl, hogy a villanyszerelés egyik kötelező elírása, egy esetleges balesettől is megóv minket. A villanyszerelés földelésnek nevezi a fémtárgyak a földdel való összekötését, ahol a föld potenciálját nullának választjuk meg.
A földelés feladata az, hogy az általunk kézzel megérinthető fém burkolatú eszközök felületéről az esetleges áramot elvezesse a földbe. Fontos tudni, hogy villanyszerelési szempontból a földelés nem azonos a nullázással.
A földelés készítésekor egy fémből készült úgynevezett földelő szondát juttatunk a talajba és majd a földelni kívánt eszközöket, tárgyakat fémesen csatlakoztatjuk ehhez a földelő szondához.

3. Megfelelő vezeték típusok
Villanyszerelés során többféle vezeték típussal is találkozni fogunk. A mai korszerű villamos vezetékek egy úgynevezett belső érből és az ezt körül fogó külső szigetelésből állnak. Ezek lehetnek több rétegűek is. Minden egyes villamos vezetékre külön szabály érvényes.

A leggyakoribb vezetékek és azok alkalmazási területei villanyszereléskor.

  1. Mcu merev rézvezeték:: Tömör rézvezetővel ellátott egyszerű, köpeny nélküli PVC szigetelésű vezeték. Elsősorban falban elhelyezett védőcsövekben, kapcsolószekrényekben, világítótestekben illetve egyéb elzárt, védett helyeken alkalmazható. Villanyszerelés során széles hőmérsékleti tartományban is használható, -40 °C és 70°C között. A minimális hajlítási sugara a 12.5 x D (külső átmérő).
  2. Preflex – elővezetékelt flexibilis cső: A preflex egy a gyártó által elővezetékelt flexibilis cső, amely meggyorsítja számunkra a villanyszerelés alatt elvégzendő vezetékezési feladatokat. Nincs szükség külön a védőcsövek beépítésére majd a vezetékek behúzásra. Ezt most egy lépésben meg tudjuk tenni. Nem fog gondot és külön munkát okozni a vezetékek behúzása és egy csomó bosszúságtól is meg kímél minket. Szállítási és tárolási szempontból is egyszerűbb és könnyebb megoldás a preflex cső. Méretre vágása is könnyebb, mint a hagyományos vezetékek esetében így előszeretettel használják a villanyszerelés több területén is.
  3. Kiskábelek (H03VV-F, H05VV-F) | PVC köpenyű hajlékony erű tömlővezeték: Villanyszerelés során közepes mechanikai igénybevételű háztartásokban, konyhákban, illetve kis áramigényű berendezések működtetéséhez használják. Nem alkalmas fűtőberendezések illetve villanytűzhelyek működtetéséhez. A tömlővezetékek nem használhatjuk szabadban, ipari vagy mezőgazdasági üzemekben való fektetésre és ipari kéziszerszámok áramellátásához.
  4. Kettős szigetelésű kiskábelek | PVC köpenyű tömör erű kiskábel: A nevéből is adódik, hogy a tömör vagy több szálas réz vezetőket kettő szigetelés védi. Az első PVC szigetelés közvetlenül a rézvezetékeken van, amelyeket egy extrudált belső övréteg fog össze és erre jön egy külső PVC köpeny. Felhasználható rögzített elhelyezéssel, száraz és nedves belső terekben egyaránt. Szabadban, földben, betonban közvetlen fektetésre nem alkalmazható. A megengedett maximális üzemi hőmérséklet 70°C.

4. Meglazult konnektor
A laikus lakóra váró leggyakoribb villanyszerelési feladat a meglazult, kihúzott konnektor visszaszerelése vagy cseréje. Miután a fenti módon az aljzatot garantáltan feszültségmentesítettük, a legtöbbnél a közepében lévő csavar kihajtásával lehet az előlapját leszerelni. Ezután hozzáférhetővé válik az a két csavar, amelyek a tartókörmökkel belefeszítik az aljzatot a fal üregébe. Ezeket a csavarokat hajtsuk egészen vissza, hogy a körmök összecsukódjanak (ha szükséges, tegyünk a körmökre egy befőttes gumit, hogy összehúzza őket), majd tegyük vissza az aljzatot a helyére, és a csavarokkal feszítsük újra be.
Előtte ellenőrizzük, hogy a bekötő vezetékek a helyükön vannak-e, és a csavarok megfelelően meg vannak húzva. A fekete (fázis) és a kék (nulla) vezeték a két villa csatlakozójához rögzül, a zöld/sárga (földelés) pedig az oldalsó földcsatlakozással van kapcsolatban. Ha ez utóbbi jó helyen van, akkor a másik kettő már nem is lehet rosszul bekötve. Az újabb konnektoroknál a vezetőket nem csavarokkal rögzíthetjük, hanem a lecsupaszított végű réz vagy alumínium vezetéket csak a helyére kell dugni, az ott magától rögzül.
Lakótelepi szerelésnél gyakori megoldás volt, hogy egy helységben a konnektorok ugyanarra a vezetékhármasra lettek felfűzve. Így vezették az áramot egyik konnektortól a másikig. Ilyen helyen csak olyan konnektort használhatunk cserekor, amelyiknek mind a három áramvezetékéhez (föld, nulla, fázis) két-két bekötési pont tartozik. Egy rögzítő csavar alá ne erőltessünk két vezetékvéget.

5. Világítótestek
Az otthonunkban az egyik leggyakrabban használt elektromos eszközei a világítótestek. Villanyszerelés során is gyakran találkozhatunk velük. Több szempontból is fontos, hogy jó megtervezett világító rendszert alakítsunk ki az otthonunkban. Egy jól kialakított belső enteriőrt is ellehet rontani rosszul megtervezett és kivitelezett világítással. Ugyanakkor egy jó rendszer segítségével javíthatunk is az otthonunk belső adottságain. Fontos, hogy a villanyszerelés tervezési fázisában ne csak az esztétikum vezessen minket, hanem a praktikum is fontos tényező legyen.
A világítási rendszer tervezésekor célszerű tudnunk, hogy az adott szoba vagy tér milyen funkciót fog betölteni és célszerű ismernünk a leendő bútorok elhelyezkedését is. Tudnunk kell, hogy mennyezeti vagy fali lámpa kialakítás lesz, illetve azt is jó, ha tudjuk, hogy hány konnektora lesz szükségünk az adott helységben.
Világítótestek, lámpák vásárlásakor gyakran találkozunk olyan kifejezésekkel, mint Watt, Kelvin, Lumen, amelyek a villanyszerelés világában nem ismeretlen fogalmak. Ezeket a jellemzőket célszerű együtt vizsgálni és a lámpák kiválasztásnál figyelembe venni.

Általános szabályként alkalmazható, hogy a nagyobb közösségi helyeken (nappali) összesen 2.000 – 4.000 lumen fényáram szükséges. Ezek származhatnak átlátszó burás fényforrásból vagy LED szalagokból, asztali vagy álló lámpákból is.

Watt: Az energiatakarékos LED lámpák megjelenése előtt a watt mértékét azonosították a fényerővel. A valóságban ez a teljesítményt jelölik.
Lumen: Az új típusú égők bevezetésével szükség volt egy új mértékegység bevezetésére. A lumen a fényáram mértékegysége, egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény “mennyiségének” az integrálja (összege).
Kelvin: A színhőmérséklet mértékegysége kelvin (K), amely alapján három kategóriába soroljuk a fények árnyalatait.
1. Meleg (2.300 K – 3.500 K), – Nappali, hálószoba, közösségi terek
2. Természetes ( 3.600 – 4.900 K) – dolgozószoba, konyha, fürdőszoba
3. Hidegfehér (5.000 K-től) -raktár, üzlethelyiségek, irodák

Tekintse meg kínálatunkat webáruházunkban: https://instalux.hu/termekkategoria/hobby-es-kert

A cikkben idézett alapvető villanyszerelési munkákat egyedül is el tudja végezni, a kiváló minőségű INSTAMAX termékekkel.