+ Oldalsáv megnyitása

A helyes öntözés általános szabályai

Ha szeretné, hogy a kertje üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodni kell. Minden növénynek más a vízigénye, éppen ezért joggal merül fel a kérdés, mikor és hogyan locsoljunk. Néhány tanulságos és hasznos tényt gyűjtöttünk össze a megfelelő öntözésről – szakértő segítségével.

A locsolásról általában

Teljesen haszontalan, ha a víz túlságosan gyorsan folyik át a növény földben lévő részén, szárazon hagyva a gyökér tetejét. Ez akkor történhet meg, ha nagyon gyorsan vagy túl sok vízzel öntözzük meg. A lassabb locsolás – a víz apránkénti adagolása – hatékonyabb. A cél, hogy a víz kellő mélységben lejusson a növény gyökeréhez, legyen szó palántákról, szobanövényekről, bokrokról vagy fákról.

A helyes öntözés általános szabályai

A talaj szárazságát ellenőrizhetjük a kezünkkel – ez az egyik legbiztosabb “víztartalommérő” módszer – vagy ásóval is: ha 12-30 cm mélyen is elég nedvesnek tűnik a föld, akkor nincs ok az aggodalomra. Sok esetben a kertek öntözésére a legjobb megoldásnak a – leszúrható, állványos vagy kézi – locsoló bizonyul, jó tudni azonban, hogy az így felhasznált víznek mindössze 40-50 százaléka a jut el a növények gyökeréig, így érdemes fontolóra venni egy csepegtető öntözőrendszer kialakítását.

A csepegtető öntözési rendszerek egyik nagy előnye, hogy széles körben – füves területeken és a kert egyéb részein – használhatók, másrészről a csövek a felszíni öntözéssel ellentétben a növények gyökereit látják el vízzel. Tartósak, és UV állók, így hosszú távon érdemes beruházni egy ilyen rendszer kiépítésébe. Amikor vízforráshoz kapcsoljuk a tömlőket, kis vagy közepes méretű cseppek formájában jut el a víz közvetlenül a föld felszínéről a gyökérzethez. Így nagyon kevés mennyiségű víz párolog el, és ül meg a növények levélzetén, a cserjék, fák lombjain, megakadályozva a gombák elszaporodását, valamint az általuk okozott különböző betegségek kialakulását.

A locsolás 3 aranyszabálya

1. A gyökérzetre koncentráljunk: Mindig a gyökérzónára fókuszáljon öntözéskor: fontos, hogy a gyökérzetet érje el a víz, a felszíni locsolás nem tesz jót a növénynek. A fű és az egynyári növények gyökerei inkább a talaj felső részében találhatók, míg az évelők, cserjék és fák zöme a talaj felső 30-60 centiméteres szintjét járják át.

2. Szükség szerint, időjárástól függően locsoljunk: Csak akkor locsoljunk, amikor szükség van rá. A növényzet túllocsolása ugyanolyan káros, mint a kiszáradás. Ilyenkor a gyökerek túl sokáig állnak vízben, így rothadásnak indulhatnak, vagy oxigénhiányt szenvedhetnek.

3. Az ideális napszak: Lehetőség szerint reggel, a korai hajnali órákban vagy este locsoljunk, amikor kisebb a párolgás. A betegségre fokozottan érzékeny növények késő esti locsolása nem ajánlott. Az öntözést követően a leveleken, órákon át megmaradó vízcseppek bizonyos gombák elszaporodását fokozzák. Ezeket a növényfajtákat ajánlott inkább reggel locsolni, amikor napközben a Nap könnyen megszárítja a vizes felületeket, megakadályozva ezzel a kártevő gombák támadását.

Tekintse meg webáruházunkban a Hobby és kert kategóriában a locsolócső kínálatunkat P4/P6/P10 16-50 mm átmérővel, többféle méretben: 25/50/100 m.

Rendeljen már most!